Sai Bába

23.05.2013 23:21

Otázka: Drahý Kryone, moje otázka se týká Sai Báby. Já osobně jsem tohoto muže navštívil v Indii a viděl jsem masy lidí shlukujících se kolem něj a uctívajících ho jako Boha. Nepochybuji o osvícenosti jeho promluv a s mnoha jeho učeními souhlasím, dokud říká, že každý člověk je Bohem.

Nicméně nemůžu pochopit či se srovnat s faktem, že dovolí lidem, aby ho takovým způsobem uctívali. Masy lidí před ním klečí a on pozvedá své ruce, aby nabídl pokání komukoli, koho si vybere. Dovoluje, aby si lidé fotili jeho nohy a ví, že si tyto obrázky vyvěsí ve svých domovech, aby ho mohli uctívat. Jeho stoupenci věří v sebe-posílení a Boha uvnitř, ale věří, že Sai Bába je inkarnovaným Bohem – což je jistě v rozporu! Slyšel jsem mnoho příběhů o medu odkapávajícím z jeho fotek. Jaký to má všechno smysl? Jak může lidi učit, aby se stali svým vlastním Bohem, když jim zároveň ukazuje zázraky, které způsobují, že se tito lidé cítí vůči němu podřadní?

Kdo je tento muž? Je skutečně Vzestoupeným Mistrem, jak tvrdí? Pokud ano, pak jeho učení zcela jistě pochází ze staré energie, kde hledáme „venku“ někoho, kdo je mocnější než my. Díky!

 

Odpověď: Sai Bába je současný Mistr (nikoli Vzestoupený), který chodí po Zemi. Je skutečný a stále mnoho lidí ze západu o něm ani neslyšela. Jeho DNA je aktivována do té míry, že se právě „viklá“ na pokraji odchodu z Planety. Umí manifestovat „něco z ničeho“ a má dar léčení.

Nesuďte to, jak to všechno vypadá, protože ve vaší kultuře (Amerika) „uctívání“ vypadá otřepaně a nemístně. Uvažujte však o kultuře, ve které se on nachází (Indie) a o vědomí lidí kolem něj. On si nepřeje být uctíván a ani v jednom z jeho poselství to nevyžaduje. Žádný Mistr si to nepřeje. Ale kultura Indie je velmi odlišná od té vaší a lidé tam se cítí dobře v tomto módu učení.

Oprosti se od svého vnímání toho, jak to vypadá a moudře uvažuj o rozdílech mezi způsoby, jakými Lidé musí nalézt Boha. Pro ně je toto způsob, který si vybrali pro naslouchání a učení se. Tobě se zdá nevhodný. Věz, že západní svět by se mohl od Sai Báby mnohému naučit, ale bude vyčkávat, dokud nezemře, než ho uznají. Pak začne být symbolem osvícení pro mnoho z vás, stejně jako mnoho Mistrů, kteří museli zemřít, aby byla poznána jejich skutečná práce.

 

Satja Sáí Bába, rodným jménem Sathyanarayana Raju, 23.11. 1926 – 24.4. 2011

 

Přeložila Marie Kuchařová